Chleb drożdżowy

Bread

Chleb można piec na różne sposoby wykorzystując do tego różne urządzenia. Ten chleb na drożdżach został upieczony w maszynie do pieczenia chleba. Urządzenia te są bardzo przydatne i w wielu czynnościach świetnie nas wyręczają (np. w wyrabianiu ciasta). Wybierając jednak trzeba zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość samodzielnego ustawiania długości czasu wyrabiania, rośnięcia czy pieczenia. Wtedy oprócz drożdży można piec chleb też na zakwasie.

W kuchni Orvitowej często pieczemy prosty chleb na drożdżach z poniższego przepisu:

Składniki:

  •  1 kg mąki orkiszowej jasnej 630 ORvita
  • ok. 650 ml letniej wody, ( można zmieszać z maślanką lub mlekiem)
  • 8 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka miodu lub trzcinowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie: zioła, przyprawy, ziarna słonecznika, orzechy włoskie, babka płesznik, czarnuszka czy kozieradka
  1. Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody, mąki i miodu, odczekać 15 min.
  2. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wyrobić ręcznie lub użyć do tej   

 czynności miksera czy innego robota kuchennego

  1. Miskę z ciastem nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
  2. Ponownie zagnieść, włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki

 lub uformować na blaszce.       

  1. Przed włożeniem do pieca i po wyjęciu z pieca posmarować chleb wodą.
  2. Piec 50 min-180 C.

Smacznego 🙂