
Chleb można piec na różne sposoby wykorzystując do tego różne urządzenia. Ten chleb na drożdżach został upieczony w maszynie do pieczenia chleba. Urządzenia te są bardzo przydatne i w wielu czynnościach świetnie nas wyręczają (np. w wyrabianiu ciasta). Wybierając jednak trzeba zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość samodzielnego ustawiania długości czasu wyrabiania, rośnięcia czy pieczenia. Wtedy oprócz drożdży można piec chleb też na zakwasie.
W kuchni Orvitowej często pieczemy prosty chleb na drożdżach z poniższego przepisu:
Składniki:
- 1 kg mąki orkiszowej jasnej 630 ORvita
- ok. 650 ml letniej wody, ( można zmieszać z maślanką lub mlekiem)
- 8 dkg drożdży
- 1 łyżeczka soli
- łyżka miodu lub trzcinowego cukru
- 1 łyżka oliwy
- opcjonalnie: zioła, przyprawy, ziarna słonecznika, orzechy włoskie, babka płesznik, czarnuszka czy kozieradka
Sposób przygotowania:
- Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody, mąki i miodu, odczekać 15 min.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wyrobić ręcznie lub użyć do tej
czynności miksera czy innego robota kuchennego
- Miskę z ciastem nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
- Ponownie zagnieść, włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki
lub uformować na blaszce.
- Przed włożeniem do pieca i po wyjęciu z pieca posmarować chleb wodą.
- Piec 50 min-180 C.
Smacznego 🙂
