You are currently viewing Naleśniki

Naleśniki

Naleśniki to jedne z najpopularniejszych potraw w kuchniach świata, niezależnie od szerokości geograficznej. Mogą mieć różne nazwy i różne formy i charakter.

W naszej kuchni naleśniki goszczą na stole bardzo często. Są bazą do różnych wariacji kulinarnych. Czasem bardzo szalonych. Słodkie, wytrawne, kwaśne, orientalne, mniej lub bardziej egzotyczne … 

Przepis na naleśniki

Składniki:

           –  250 g mąki orkiszowej typ 630 ORvita

            –  2 jajka

             –  250 ml mleka

             –  250 ml wody

             –  ½ łyżeczki soli

             –  1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu

             –  Opcjonalnie – szczypta galgantu i mieszanki przypraw z pelargonią

             – 30g klarowanego masła lub oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać (zmiksować). Odstawić na 10-15 min.

Naleśniki smażyć na patelni (najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym) z obu stron na złoty kolor. Można smarować dżemem, miodem lub serkiem.

Smacznego 🙂