
Naleśniki to jedne z najpopularniejszych potraw w kuchniach świata, niezależnie od szerokości geograficznej. Mogą mieć różne nazwy i różne formy i charakter.
W naszej kuchni naleśniki goszczą na stole bardzo często. Są bazą do różnych wariacji kulinarnych. Czasem bardzo szalonych. Słodkie, wytrawne, kwaśne, orientalne, mniej lub bardziej egzotyczne …
Przepis na naleśniki
Składniki:
– 250 g mąki orkiszowej typ 630 ORvita
– 2 jajka
– 250 ml mleka
– 250 ml wody
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
– Opcjonalnie – szczypta galgantu i mieszanki przypraw z pelargonią
– 30g klarowanego masła lub oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać (zmiksować). Odstawić na 10-15 min.
Naleśniki smażyć na patelni (najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym) z obu stron na złoty kolor. Można smarować dżemem, miodem lub serkiem.
Smacznego 🙂


