You are currently viewing Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Pachnący, chrupiący … Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia.

W domu, w którym piecze się chleb czuć zapach rodziny 🙂

Chleb pieczony na zakwasie jest najzdrowszym chlebem na świecie. Kto raz spróbuje własnoręcznie upieczonego chleba, ten nigdy nie będzie chciał wracać po pieczywo do sklepu.

Upiecz swój chlebek z naszych produktów:

Składniki:

– 600 mg mąki orkiszowej (może być mieszana razowa z jasną 630 lub 1050)

– ok. 400 ml wody

– łyżka soli

– 2/3 szkl stabilnego zakwasu

– 1 łyżka miodu

– po szczypcie przyprawy galgant i bertram

– dodatki opcjonalnie (żurawina, orzechy, słonecznik itp.)

Sposób przygotowania:

Suche składniki (oprócz soli) wymieszać. Miód i zakwas rozpuścić w wodzie i połączyć z resztą. Wszystko wymieszać, najlepiej wyrobić ręką na jednolitą, miękką, elastyczną masę (ciasto nie może być lejące ani za bardzo zbite).

 Żeby ciasto nie było za rzadkie, wodę należy wlewać stopniowo mieszając i kontrolując konsystencję. Odłożyć 2/3 szkl. ciasta na następny zakwas. Zamknąć i wstawić do lodówki. Do reszty dosypać sól i razem jeszcze raz wyrobić, po czym przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W temperaturze ok.22 stopni chleb będzie potrzebował ok. 4,5 -5 godzin by wyrosnąć. Im temperatura niższa tym czas wyrastania dłuższy. Pieczemy w temp. 190 stopni 1 godz.

Smacznego 🙂