
Orkisz jest prastarym zbożem pochodzącym z rodziny wiechlinowatych, nie jest odmianą pszenicy. Badania naukowe potwierdziły unikalne, lecznicze właściwości tego ziarna( większa ilość witamin i minerałów niż w innych zbożach, niski indeks glikemiczny czy optymalny skład kwasów omega 3 i 6).
Czysty orkisz spożywają nawet osoby na diecie bezglutenowej, gdyż zawiera on lepiej przyswajalny gluten niż pszenica. Wiele osób ze względów zdrowotnych, eliminując z jadłospisu pszenicę, sięga po produkty orkiszowe coraz łatwiej dostępne na sklepowych półkach. I tu może pojawić się pułapka, ponieważ nie każdy produkt „orkiszowy” zawiera 100 % orkiszu (często np. ciastka czy chleb „orkiszowy” mają w sobie niewielką część mąki orkiszowej oraz resztę mąki pszennej).
Niezwykle ważna jest też czystość odmiany orkiszu, bo tylko kilka prastarych odmian zawiera zdrowotne właściwości. Najszlachetniejszą z nich o największych wartościach leczniczych jest odmiana Oberkulmer Rotkorn.
Dlatego w naszym sklepie znalazły się produkty tylko z tej odmiany orkiszu uprawianej w Polsce w naturalny i ekologiczny sposób.
Największą zwolenniczką ziarna orkiszu była średniowieczna mniszka Święta Hildegarda z Bingen, która pisała że:
„jest najlepszy ze wszystkich zbóż”
ponieważ zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze, podobny jest do ludzkiego osocza, szybko wchłania się do krwi stymulując proces odnowy komórek, usuwając złogi przemiany materii, poprawia samopoczucie, wzmacnia koncentrację i wydajność, przeciwdziała bólom stawów
„orkisz ogrzewa”
poprzez usprawnienie krążenia krwi, rozprowadza uczucie ciepła w organizmie
„orkisz odżywia”
ponieważ jest bogaty w aminokwasy, kwasy tłuszczowe (omega 3 i 6), składniki mineralne (żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, fosfor, mangan, potas i kobalt) oraz witaminy (A,D,E oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie z grupy B). Zawartość białka w orkiszu jest wyższa niż w pszenicy o około 10%.
„orkisz wzmacnia”
Zawarty w orkiszu Rodhanid (Thiocyanat) – naturalny czynnik wzrostu, który stymuluje tworzenie się komórek macierzystych oraz wzmacnia system odpornościowy organizmu.
„orkisz jest najłagodniejszy ze wszystkich zbóż”
daje uczucie sytości, nie powodując ociężałości i senności, sprzyja dobrej przemianie materii, jest łagodny dla układu pokarmowego i lekkostrawny
„zdrowa krew”
poprawia strukturę krwi, normalizuje poziom cukru (posiada niski indeks glikemiczny) i cholesterolu we krwi, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, wzmacnia system immunologiczny, obniża zachorowania na przeziębienia
„swobodny umysł, radość i pogoda ducha”
Poprzez zawartość fenyloalaniny i tryptofanu przeciwdziała depresji pobudzając produkcję serotoniny (hormonu szczęścia), wpływa na zmianę usposobienia, jest „naturalnym lekiem antydepresyjnym” bez skutków ubocznych, poprawia nastrój i rozwesela
„Orkisz jest zawsze dobry i lekkostrawny”
Odżywianie oparte na orkiszu jest podstawą żywności funkcjonalnej wpływającej na ochronę całego organizmu oraz leczenie schorzeń żołądka i jelit oraz zaburzeń przemiany materii. Może być podawany nawet niemowlętom.
„Jest najlepszy ze wszystkich zbóż.
Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest najłagodniejszym z ziaren.
Kto spożywa orkisz cieszy się mocnym ciałem i zdrową krwią,
swobodnym umysłem, radością i pogodą ducha.
Niezależnie jak przyrządzony (…), orkisz jest zawsze dobry i lekkostrawny”
(Hildegarda z Bingen, mniszka benedyktyńska z XII w.)
Liczne badania naukowe potwierdzają zdrowotne działanie prastarego ORKISZU:
-wzmacnia immunologię organizmu
-rozgrzewa
-rozwesela
-usprawnia krążenie
-przeciwdziała zakwaszeniu organizmu
-działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie
-szybko wchłania się do krwi stymulując proces odnowy komórek
Wspomaga leczenie chorób takich jak:
nowotwory
miażdżyca
choroby sercowo – naczyniowe (obniża cholesterol we krwi)
hipercholesterolemia
alergie (również skaza białkowa)
choroby jelit (w tym wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego – Crohna) i zaburzenia ich pracy
choroby nerek i wątroby (w tym kamica woreczka żółciowego)
choroby krwi
zaburzenia krążenia
spadek odporności i stan osłabienia organizmu
zaburzenia nastroju, nerwice, depresja
